08 september 2009

I mammas trädgård


Medan Ellie tog sig en tupplur tog jag med mig kameran ut i mammas trädgård. Det blev en del fotograferande, en del smaskande på sockerärtor i trädgårdslandet och en del jakt på de sista hallonen på buskarna. Solen sken och luften är frisk. Härligt!

Follow Bildbloggerian Läs även andra bloggares åsikter om , ,

2 kommentarer:

Karins fotoblogg sa...

Snyggt! Vilka härliga färger du visar här!

Ang barnporträtt:

visst är det kul med fina foton på barn men ack så svårt! Iallfall när det kommer till de egna sönerna :) De vrålar rätt ut när jag kommer med kameran. Och får jag dem till att posera så blir det ofta konstiga, vindögda leenden eller "döda fisk-looken"

Hå hå jaja....

Så då prövar man att fota andras barn i stället ;)
För att få de där rikitigt fina skarpa ögonen så gäller det att sätta skärpan rätt och slätt. Vilket för egen del kan innebära rätt många foton(tack för seriebildstagningen!) Ibland så ljusar jag upp bara iris och slänger på lite mer kontrast för att få mer stuns.Ibland kan man även öka på färgmättnaden lite.
Sen kan man öka på skärpan bara på ögonen för att få det "lilla" extra.

Och vad gäller färgen i bilderna du undrade över så har jag "blandat" en färgbild med en svartvit.

Jag gör så här:
Kopierar bakgrundslagret.
Ställer mig på bakgrundslagret och väljer "gradient map" för en svartvit bild.
Då har jag alltså bakgrundslagret i färg, sen en svartvit och sen det kopierade färglagret överst.
Ställer mig på det översta lagret och väljer blandningsläge "soft light"/"mjukt ljus". Då får man en kontrastrik, rätt mörk och färglös bild.
Ökar på ljuset i bilden med "levels" el "curves".
Ställer mig sen på det svartvita lagret och drar ner opaciteten till jag tycker det ser lagom ut. En del bilder funkar detta jättebra med och andra inte lika bra. Häpp!

Ett annat sätt om man vill ha lite färgstarkare och kontrastrikare bilder är att bara göra en kopia av bakgrundslagret och ändra blandningsläget till soft light.

Bilderna som du kommenterade under, har jag inte gjort något särskilt med ögonen eftersom de "poppade" till rätt bra när jag gjorde den där blandningen mellan färg och svartvitt. Jo förresten, i den svartvita bilden ökade jag på kontrasten på ögonen(och ljusade nog upp lite eftersom den blir lite mörkt när man ökar kontrasten).

Jag har verkligen fått blodad tand för porträttfotografering(macrobilder på blommor har fått sig en konkurrent ;) ) jag vill verkligen bli duktig på det, det är ju så kul!

Ja visst är det läckert med solrosor! Du får åka till Rosendalsträdgård hemma i storstan, brukar inte de ha solrosfält? Där är det såååå vackert! Oh, nu blev jag ju sugen på att åka dit! Tur att det inte är så långt till Sthlm fr Uppsala... kanske man skulle kunna ta sig dit medans det fortfarande blommar?

Ha det gott, hoppas du fick ut något av mitt svar!

Kram

Helena/Bildbloggerian och Fototriss sa...

>>Karin: Åh, men tusen tack för att du tog dig tid att svara på min undran! Nu måste jag testa i PS!