22 mars 2009

Inspiration & kreativitet - Fotouppdrag nr 6Har sneglat några gånger på Inspiration och kreativitet, där man inför varje helg får ett fotouppdrag att utföra. Fotoutmaningar finns det en uppsjö av, men den här känns genomtänkt och har fått mig att bli sugen på att delta. Just helgerna kräver ju dock en del tid av mig för att hålla igång mitt eget Fototriss, så jag har inte känt att jag hunnit med någon annan fotoutmaning. Men den här helgen kunde jag inte stå emot eftersom uppdraget var att fotografera en DEL ELLER DETALJ AV ETT FORDON. Jag älskar att fota detaljer, så nu är jag med för första gången.

Jag ville inte fota en bil, så jag tog kameran och makroobjektivet med mig ner i cykelförrådet för att ta en detaljbild av min cykel. Men så hittade jag en fin gammal Puch trampmoped som bara stod där och väntade på att bli förevigad. Det var lite trångt där den stod inklämd i ett hörn och gravidmagen var i vägen, men skam den som ger sig och till slut fick jag några bilder jag blev nöjd med och här är en av dem. En del av bensintanken med svart, krom och guldtoner och den slitna loggan syns också i hörnet. Hoppas ni gillar den!

Titta in och hitta till andras fordonsdetaljer här.

Uppdatering: Nu finns en till Puchdetalj i min bilddagbok.

Follow Bildbloggerian Andra bloggar om: , , ,

19 kommentarer:

Anonym sa...

En riktigt läcker detalj du hittat Helena! En Puch Dakota hade jag i min ungdom, fast röd!
Snyggt fångad bild av dej!
Ha det så gott!

Anonym sa...

Tjusigt med "svart krom"! :)

Och upprepningen med "tanklocken" gör sitt till bilden.

Rajson sa...

Ursnygga färger och spännande bild med detta skärpedjup!
"Alla" hade en Puch i min tonår!

Olga T sa...

En Puch stod på min ösnkelista också men när jag väl var i tonåren blev det aldrig moped. Jag cyklade istället.

BP sa...

Ursnygg bild! Dessutom kult!!! Så nu finns det två "kultiga" bidrag med i tävlingen. Kul!

Ulrica sa...

Verkligen snyggt... Jag skulle gärna ha en sådan moppe stående utanför huset, väntades på mig:)

S o F sa...

Ja nog syns det att du är en hängiven fotograf allt.

Proffsig bild!

Ha det!

Marie sa...

Så snygg bild. Vad fotar du med för kamera? Redigerar du bilden också?

Helena/Bildbloggerian och Fototriss sa...

>>Tack för era kommentarer om min Puchdetalj - jätteroligt att ni gillar bilden!

Marie, bilden är tagen med min Canon EOS 40D och makroobjektivet Canon EF 100 mm. Bilden är bara lätt redigerad i PS, har fixat lite i kurvor.

Baronessan sa...

riktigt snyggt. Jag var också inne på mopeder men jag fick inte till det denna gång.

Photos by Storm sa...

Bra skärpedjup och ett vackert motiv. Fina färger/Lis

Anonym sa...

Hej! fint fotografi på moppen.Det är så att jag har en fråga också,hoppas du kan hjälpa mig.
Jag undrar hur tusan du har gjort för att få så stora fotografier på blogspot.com.Har själv försökt i HTML utan att lyckas ( har en fotoblogg där som bara jag kommer åt )Bilderna blir så myckt bättre när de blir större och jag trivs bra hos blogspot.Hoppas du kan hjälpa så jag får ro.
Mvh Anna-Carin

anemonen sa...

Urläcker detalj som föll mig i smaken.

Monkan sa...

Jätteläcker bild, vilken tur att den stod där :-) Häftig vinkel. Jag var in och kikade på Inspiration och kreativitets blogg för nån vecka sen, jag gillar verkligen idén att man har några dagars "påtvingad" betänketid innan man kan lägga in bilden. Ah, gravidmagen, just det ja :-) Siluettbilden var jättehäftig och fin.

Menar du att du har jobbat i huset men inte sett "gubbarna"?! Helt galet ju. Jag går sällan förbi där, antingen går jag från Odenplan till ABF (spanskakurs), eller från Hötorget till Webhallen så just den lilla biten av gatan där Bonniers/Adolf Fredriks kyrka ligger har jag dålig koll på, men för ett par veckor sen gick jag förbi, men fullt med kassar att bära på så det var inte fotoläge. När sen temat kraft dök upp så var det ju bara att ge sig iväg på en prommis :-)

Anonym sa...

Du får verkligen till dina makrobilder, övrigt också, den här var läcker.

Nu måste jag verkligen köpa ett makrobjektiv.Ska kika in på sidan du länkat till.

/Margareta G

Anonym sa...

:) En sån har jag ju kört för länge länge sedan :)
Grattis till tummen upp!

Helena/Bildbloggerian och Fototriss sa...

>>Tack till de nya kommentarerna!

Svar till Anna-Carin om större bildformat:
För det första måste du ändra i layoutmallen för din blog så att du får en bredare layout för att kunna visa större bilder. Då måste du gå in i html-koden i layouten och ändra.

Om det är gjort så ska du när du har laddat upp en bild i ett inlägg, klicka på fliken Redigera HTML, som finns uppe till höger. Då ser du inlägget i HTML-format. (Normala läget är ju att Skriv-fliken är vald och då ser du ju bild och text som det ska se ut.)

Där i bildens html-kod ska du ändra ett par grejer för att bilden ska visas i större format. (Det förutsätter ju att bilden i original har ett större format också.) I bildens kod finns ett parti som börjar med src= och därefter kommer bildens adress. På ett ställe i den adressen står det /s400/, den siffran ändrar du till exempel till s800 (det är det värde jag använder). Det är bara vissa värden som funkar, tex 512, 576 och 800.

Sedan måste du ta bort formatet som ligger i samma kodparti som ovan, efter src=, annars händer inget. Formatangivelsen kan t ex se ut så här: width: 400px; height: 289px. Detta textparti raderar du bara.

När du gjort dessa två steg, väljer du att gå tillbaka till Skriv-läget, genom att klicka på Skriv-fliken uppe till höger. Då ser du inlägget som vanligt igen, men nu ska bilden vara mycket större. Och nu kan du förminska den ner till det format du vill ha den i. Det gör du genom att klicka på bilden så att den markeras, och därefter tar du tag i ett av de små fyrkanterna i ett av hörnen och drar i dem så att bilden förminskas.

Det kan låta krångligt, men när du gjort det ett par gånger går det snabbt =)

Anonym sa...

Oj, det var läckra detaljer och snygg vinkel på den mopeden!

/Caroline

anemonen sa...

Grattis till tummen upp.