11 september 2008

SvamppromenadVi var ut i skogen igen i helgen och letade svamp. Sist hittade jag bara sniglar, men den här gången kryllade det av svamp. Inte så många som jag vågade plocka dock...Har det börjat växa tomater ur marken i skogen? Nä, det var nog en svamp.Svart trumpetsvamp hittade jag till slut alldeles innan vi skulle åka hem.Och en liten skörd fick jag ihop, som senare på kvällen blev till en smarrig soppa, med lite smörstekt karljohan vid sidan av. Fantastiskt att kunna gå ut i skogen och plocka råvarorna till kvällens middag!

Andra bloggar om: , , ,

11 kommentarer:

Anonym sa...

Aha! Är det SÅ svart trumpetsvamp ser ut!? :-) Har aldrig sett sådana, vad jag vet, med de sägs ju vara vanliga... Får kolla ännu noggrannare i fortsättningen!

De röda flugsvamparna är härliga fotoobjekt!

Sen finns det en massa andra svampar som jag ine ens vet vad de heter, men som också är riktigt fotogeniska - har lekt en del med dem i min blogg på sistone! :-)

Ha en fin dag!!!

Anonym sa...

Helt underbara bilder!
Jag går också och plockar middagsmaten i skogen just nu fast då blir det gula- eller trattkantareller.

mvh, Anja

Karins fotoblogg sa...

Snygga svampbilder! Flugsvampar är vackra.

Anonym sa...

Så vackert! Älskar svamp. Då blir det kanske stuvning i kväll då? (ja, inte påde där röda små rackarna hoppas jag).

Ninni sa...

Mmmmm det kan jag tro smakade bra! Svart trumpetsvamp är inte så vanligt upp hos oss i Hälsingland och Gästrikland tror jag. Jag plockade det ofta när vi bodde i Stockholm. men lite svåra att se ibland...de brukar vara ganska små.
Här är svamp en lyxvara, hittar man färska champinjoner i affären så är de jättedyra. Så visst är det en lyx att kunna plocka svamp och bär som vi kan göra i Sverige.
Ha en skön helg! Kram Ninni

Anonym sa...

WOW vilken skörd!Jag har aldrig sett såna svampar förr.Dom ser väldigt goda ut.Hmmmmmm!

Lena sa...

Svart trumpetsvamp är så gott!!! Jag har ett bra ställe, men jag har inte haft tid att ge mig ut att plocka än. Ska försöka nån dag i nästa vecka. Supergoda att torka och sen smula ner i sås eller soppa. KRAMEN!

Helena/Bildbloggerian och Fototriss sa...

Annakk: Japp, så ser de ut! =) Jag var inte helt säker jag heller, jag bara visste när jag såg dem att de var ätliga och jag tror jag plockat dem förut och blandat med trattkantareller. (Och jag kollade naturligtvis upp dem på nätet INNAN jag kokade soppa på dem, för att vara säker på att det var ätbar trumpetsvamp...)

Anja: Åh, jag var också på jakt efter kantareller men skogen var nog redan rensad på dem. Tror inte lika många känner till trumpetsvamparna som tur är.

Karin: Ja, visst är de tacksamma motiv att fotografera! Så fina färgkontraster!

Misen: Nädå, jag lovar - ingen stuvning på några röda svampar =)

Ninni: Jajamän, det var supergott! Och nog är de ganska små, men jag hittade några exemplar som var lite matigare också. Hoppas du får en härlig helg också!

Mamma: Vi får väl ta en svamptur nästa helg om du kommer hit då, och se om vi hittar några trumpeter =)

Mors deka: De är verkligen goda, så jag är jätteglad att jag hittade dem! Det var många små på väg upp också, så jag ska försöka hitta tillbaka dit och se om de fått växa upp i fred så att jag kan norpa dem!

Anonym sa...

Med tanke på dina vackra svampbilder, i synnerhet tomatsvampen :D tror jag att även jag ska ta en runda i skogarna i helgen. Om nu vädret behagar att hålla i sig!

Anonym sa...

Fina svampar du hittat :-) dom röda är vackra men som sat var inget man vågar plocka *fniss*

Ha en skön lördag - ser fram emot i morgon - triss

Monkan sa...

Det är så märkligt med svampar, de som är allra vackrast är de oätliga. Fast det är ju bra på ett sätt, då får de stå kvar i skogen och vara granna :-) Och trots att jag vet hur det ligger till så är det en av de oätliga på bild som blir min favorit, ”tomaten”, framför allt vattendroppen där grässtråna korsar varandra :-)

Jag går aldrig ut och plockar svamp, den enda jag möjligen skulle våga mig på är kantareller (de vanliga orange). Men jag borde nog gå ut och fota svamp, det har jag fakitskt aldrig nånsin gjort.