23 juni 2008

Vill ni ha Fototriss?


I mitt förra inlägg hade jag ju en trio blombilder på temat Rosa. Och då kom Susanne med det goda förslaget att dra igång ett trisstema. Förutsättning:
De som vill delta lägger upp 3 bilder på ett tema på sin blogg - en Fototriss. Sen går man in hos varandra och tittar och kommenterar vilken bild man tycker bäst om och om man vill, ge en motivering till varför man gillade just den bilden.

Jag gillar fotoutmaningar och tycker det är en jättekul idé, vilket fler också verkar tycka av kommentarerna att döma. Så tänkte starta upp Fototriss om intresse finns, och jag har funderat lite på hur man skulle kunna lägga upp det och har några tankar, men vill ha ERA synpunkter också! För utan er blir det inget Fototriss =)
  • Ett alternativ är att man själv väljer från gång till gång vilket tema man vill ha på sina tre bilder

  • En annan tanke är att en deltagare utses varje gång som får välja ett tema som sedan alla deltagare följer
  • Ett tredje alternativ är att jag ger er ett tema varje gång

  • Och den sista varianten är jag varierar från gång till gång vilket alternativ som ska gälla. Dvs ibland får ni ett givet tema, ibland väljer ni själva helt fritt, och ibland får en deltagare utse ett tema.
Hjälp mig och ge era synpunkter i min undersökning här nedan. Tack!


View Poll |View Results
Web Poll PoweredBy MicroPoll


Det finns ju en del roliga fotoutmaningar redan i bloggvärlden och så frågan är också hur regelbundet Fototriss ska genomföras. En gång i månaden, en gång i veckan eller varannan vecka?

Har ni några tankar får ni gärna lämna en kommentar med era synpunkter. Och tycker ni att Fototriss inte alls behövs i bloggvärlden får ni säga det också ;)

(Andra som bloggat om: , , )

22 kommentarer:

Della sa...

Jag tycker att Fototriss låter som en bra och kul idé. Och gärna då en mix av olika alternativ för hur temat ska bestämmas för att göra det hela dynamisk, även om det kanske blir lite förvirrande för nya deltagare...(?).
En gång per vecka är mitt förslag. Det är ofta, men jag tror det är ett bra sätt att dra igång det på - det händer saker relativt ofta och man har en chans att snabbt haka på och får det till en "vana". En gång i månaden är för sällan - i alla fall jag hinner glömma bort det mellan varven, och en gång varannan veckan låter för komplicerat (öööh, vilken vecka är det nu...???).
Kul att du vill dra igång det, Helena. Fototriss behövs i bloggvärlden!

Sarah sa...

Jätte kul Helena! Jag tycker en mix låter mest varierat och roligt. En gång i veckan röstar jag på. Må så gott kram

Anonym sa...

Vilken kul idé! Jag föredrar en mix en gång i veckan ;o) Ha en bra dag! // Kram Mia

Anonym sa...

Det är roligt med fotoutmaningar!
Jag håller med della i kommentaren ovanför. En gång i veckan, trots att det är ofta. (Jag kan inte lova att vara med varje vecka :-)
Jag röstade för att man väljer tema själv, men det är kul med givna temat också, så...

Rajson sa...

Jätte bra ide!
Tror detta kan vara ännu mer sporrande om man måste tänka till lite mer än de flesta andra fotoutmaningarna.Det kunde vara kul att få lite mer "kreativ kritik" än bara typ "fint foto".Känner att jag och många med mig är lite dåliga på att tycka till vad som tilltalar en osv .
För att man inte ska glömma bort detta är nog 1 gång per vecka bäst, du kan ju hoppa om du inte hinner eller är borta.
Mixa gärna,bara det är EN som bestämmer vad som gäller.Det är väl kul om fler kan vara aktiva även här.
Ser fram emot första utmaningen!

Anonym sa...

Det här låter hur kul som helst!!! :-)

Jag la min röst på att man själv bestämmer temat, och det var för att kunna vara så seriös som möjligt (eller hur jag ska uttrycka mej). Visst kan man fotografera efter ett tema som någon annan har bestämt, men personligen skulle jag göra ett bättre fotojobb (och delta med troligtvis mer sevärda bilder) om jag fick välja temat själv! :-)

Men jag tänker så klart försöka bli med oavsett hur upplägget blir!

Anonym sa...

Låter skoj, gärna med samma tema för alla och max en gång / vecka.

-Anne- sa...

Bra idé. En gång i veckan blir säkert bra - man behöver ju inte vara med varje vecka om man inte hinner.

Susanne sa...

En gång i veckan och då tycker jag att hela veckan ska gälla och inte bara en dag. Stoppdag t.ex. söndag.

Egentligen tänkte jag först att det skulle vara ett och samma tema för alla som deltar, men reviderar min uppfattning lite när jag läser AnnaKK:s kommentar. Att kunna bidra med bra foton är viktigt och det gör man om man får välja själv. Däremot kan man kanske ha ett övergripande veckotema som t.ex. natur, stad, land eller dylikt. Inom dessa begrepp ryms väldigt mycket och ger fritt fram för många tolkningar.

Viktigt tror jag är att flera personer ska vara med och bestämma teman. Det skapar mer delaktighet. Kanske att du Helena t.ex. kan hålla en lista på dem som vill bestämma tema? Anmälan till dig ungefär som de där bloggstafetterna? Då blir det besök hos alla som väljer teman.

Kommentarerna är urviktiga. Jag tycker det ska vara utvecklande kommentarer och inte bara att man säger att bilderna är vackra. Fast det är en konst att bedöma bilder och ganska känsligt men på samma gång ger det mycket om man är ärlig.

(Sitter här i 35-gradig värme och förbannar den dåliga italienska uppkopplingen som gör att jag när jag klickar på en länk får vänta fem minuter på att sidan ska ladda. Längtar till mitt bredband där hemma.)

Anonym sa...

Jag tycker det låter som en kul fotoutmaning och det blir i så fall in första. En gång i veckan känns bra och jag valde en mix av dina olika förslag. Någon du, någon gång en "gäst-tema-bestämmare" osv.

Kommentarer är givetvis kanonviktiga men jag tror att det är viktigt att inte kräva _för_ mycket analyserande och "proffstyckande" av bilderna. Jag och kanske fler med mig är nybörjare på foto och vi kanske skräms om man lägger krav på kommenterandet...

Roligt och jag ser fram emot första temat i FOTOTRISS!

/Malena
http://bredablick.wordpress.com

Helena/Bildbloggerian och Fototriss sa...

>>Tack alla ni som lämnat så bra kommentarer med era synpunkter och tips på hur Fototriss skulle kunna läggas upp!
Jag tar till mig allt ni säger och ska försöka få till något bra! Det måste ju bli en lösning som jag hinner med att administrera också, men jag ska försöka sikta på veckovisa utmaningar.

Håll utkik efter mer info vartefter...

Anonym sa...

Va roligt med en fototriss. Jag blev tipsad av min svägerska Malena (som svarat här tidigare idag)
Jag som är lite bekväm av mig skulle ju helst vilja ha ett förutbestämt tema så slipper man ägna tid och kraft åt att fundera ut något men jag är så klart på oavsett.
Varje vecka vet jag inte om jag lovar att leva upp till så här i sommartider (eller så är det just då man vågar kanske :) Hoppas i så fall inte att kravet är att man är med varje gång.

Jättefina bilder du tagit förresten. Jag har inte varit här förrut så jag passade på att kika runt lite :)

Anonym sa...

Låter jättekul!

Varje vecka tycker jag med, även om man inte alltid hinner med att delta. Givet tema tycker jag är roligast, annars blir det kanske väldigt spretigt och splittrat. Dessutom blir det ju en liten utmaning att hitta något som passar in på temat, istf att man tar ngt man redan har på lager. Man vidgar sina vyer till att testa nytt.

Anonym sa...

Åh, detta låter jättekul! Jag röstar för en gång/vecka. (om du orkar och hinner dvs) Att variera vem som bestämmer tema är bra. Bra initiativ! Ha det gott!

Anonym sa...

Låter som en trevlig och rolig grej med ett foto-triss.
Jag tror på att varje deltagare väljer sitt triss själv. Det kan bli bättre bilder då, samt att det blir betydligt enklare för dig att administera.
Först var jag inne på en gång i månaden men jag ser av alla kommentarer att de flesta vill ha detta en gång i veckan. Jag böjer mig för majoriteten.

Öpnnar ögonen för att se kommande info!

Helena/Bildbloggerian och Fototriss sa...

>>Belinda, Malin, Maria och Akson - jätteroligt att ni också tycker det här verkar kul! Jag ska försöka få igång den första omgången till helgen!

Anonym sa...

Presentation på torsdagar passar bäst tror jag, eller måndagar...
Ha det bra.

Helena/Bildbloggerian och Fototriss sa...

>>Nilla: Min plan är att jag ska lägga upp veckans tema på söndag kvällar och sen får deltagarna hela veckan på sig att lägga upp sin serie bilder, innan nästa tema kommer.

Nu i helgen tänkte jag köra igång med första temat, så håll utkik här på min blogg!

Anonym sa...

Det låter jättekul! Jag röstar för en mix av de olika alternativen. Att man får en vecka på sig varje gång låter jättebra! Roligt initiativ!

Helena/Bildbloggerian och Fototriss sa...

>>Johanna: Vad roligt med en till som vill hänga med i utmaningen! Nu ska jag bara klura på vilket som ska bli det första temat...

Anonym sa...

Har jag tid och möjlighet så är jag absolut med! Just nu är det mycket stressigt men förhoppningsvis lugnar det ner sig om några veckor......

Helena/Bildbloggerian och Fototriss sa...

>>Haydee: Du är så välkommen att vara med när du hinner! =)

Här finns Fototrissbloggen! Start 29 juni!