26 april 2008

Igår brann himlen en stund

IMG_3689_sunset1

Vi bor högst upp i vårt hus, som dessutom ligger på en liten höjd.
Då kan man njuta av såna här himlar ibland när man tittar ut.

IMG_3691_sunset2

Det fick jag göra igår kväll.
Så jag slet fram mitt nyinköpta stativ och hann ta några bilder...

IMG_3708_sunset3

... innan solen försvann vid horisonten nån minut senare.

Vilken av solnedgångsbilderna gillar du bäst?
Långt ifrån, lite närmare eller på sniskan?

Uppdatering:
Efter en konstruktiv kommentar från Susanne tittade jag på bilderna igen och håller med henne. De två första bilderna kan absolut tjäna på att beskäras så att inte horisonten hamnar på mitten. Jag hade inte beskurit dem alls först, men efter beskärning ser de ut så här:


Dessa två bilder förstoras om du klickar på dem.

Andra som bloggat om: , ,

17 kommentarer:

Susanne sa...

Ärligt talat (=skrivet) är jag väl inte riktigt förtjust i någon av dem, men måste jag välja - och det gör jag eftersom du ställer frågan - så blir det den på sniskan.

Anledning: Båda de övre fotona ser lite "tama" ut när horisonten ligger på mitten i bilden. Det är för mycket svart i nederkanten. Jag skulle kunna tänka mig att en beskärning ger mer liv åt dem.

Den sista bilden är mycket intressantare och himlens färger tonas ut på ett vackert sätt. Men jag tycker den är väl mycket på sniskan, andra kan säkert tycka annorlunda, för jag har förstått att det är inne att luta på fotona. Lutning ok, men inte så mycket.

Om jag inte tidigare hade kommenterat dina foton, hade jag nog aldrig varit så här hård i min bedömning. För du presenterar i stort sett alltid mycket fina och genomtänkta foton. :-)

Anonym sa...

Den första bilden är min favorit - men alla bilderna är bra på sitt sätt. :)

Susanne sa...

Förresten, jag glömde kommentera stativet: Vad är det för stativ och hur använder du det?

Jag har inget och har aldrig använt något utan i stället alltid utnyttjat nödlösningar som att lägga kameran på något annat när jag behövt lång slutartid.

Helena/Bildbloggerian och Fototriss sa...

>>Susanne: Tack för konstruktiv kritik av bilderna! Det är bara genom det man kan förbättra sig och det är bra att du är ärlig, för ville jag inte ha ett ärligt svar skulle jag inte ställa en sån fråga :)

Jag håller med dig nu när jag tittar på bilderna igen. Det är ganska trist när horisonten hamnar på mitten, så jag har testat att beskära bilderna nu och jag tycker nog att de blev bättre nu.

På sniskan-bilden behåller jag dock som den är. :) Den är lite knäpp i lutningen, men jag gillar det och har medvetet lagt lutningen så att den "rinner ner" i nedre vänstra hörnet.

Gällande mitt stativ så är det ett billigt (300 kr), och därmed förmodligen inte särskilt hållbart, stativ som jag köpte på Siba, tror jag. Men jag ville inte investera i ett dyrt stativ på en gång, utan ville ha ett billigt att börja leka med. Och det väger väldigt lite, och det är ju en fördel!

>>Zoey: Tack ska du ha! =)

Daniel Roos sa...

Vad vackert det ser ut. Hoppas du mår bra mvh Daniel

Susanne sa...

Åh, nu blev de ju jättefina! Speciellt det övre fotot som har en slags konstruktion i vänsterkanten. Den ger lite mer dramatik åt fotot.

Bra du tog min kritik så här! :-)

Della sa...

Jag gillar den sneda bilden bäst. Det är någon slags rutschkänsla i bilden som jag gillar. Man liksom tittar till och undrar- varför är den på snedden? Kul! De andra bilderna är vackra men mer vanliga. Jag håller med om att de blev bättre med beskärning. Tror nog att jag gillar tvåan bäst av dem p g a den större solen, den är ovanligt stor och det gör det lite mer spännande.

Helena/Bildbloggerian och Fototriss sa...

>>Daniel: Tack! Och tack för besöket! :)

>>Susanne: Vad roligt att du tycker bilderna blev bättre!

>>Della: Jag gillar de första bilderna för att färgerna är så starka och solen så stor. Men visst är den sneda lite mer speciell än de andra, som du skriver. Fast jag är ju alltid svag för solnedgångar och njuter varje gång färgerna sprakar på himlen utanför fönstret!

Anonym sa...

Andlöst vackert med solnedgångar, håller med om att de gjorde sig på ett helt annat sätt med beskärning. Jag har också den stora turen att ha en fantastisk utsikt från balkongen med utsikt över ölandsbron, Kalmar slott och slottsparken. Hoppas du haft en trevlig helg!

Anonym sa...

Jag är ju som du..lite galen i solnedgångar! Jag tycker alla bilderna var superfina, men håller med om att dom blev ännu bättre med beskärning!
Hoppas ni haft en härlig helg på landet!

Anonym sa...

Håller med Susanne om de första två bilderna. Men efter att du beskurit dem känns de bättre. Den första bilden med någon form av konstruktion i vänter sidan tilltalar mig mest för att det finns något mera i bilden.

Jag gillar inte den diagonala solnedgångsbilden. Troligvis för att den lutar för mycket. Antar att tanken var att bilden en diagonal.

Stativ är kanonbra att ha och använda. Jag köpte mig ett Manfrotto och är hur nöjd som helst med det. Det kostade runt 1300 pengar.

Ninni sa...

Det är lätt att bli blind för sina egna foton tycker jag. Så det är ganska skönt när någon kommer med lite åsikter även om man inte delar dem. Men i det här fallet håller jag helt med Susanne, bilderna blev mycket bättre efter beskärning. Bilden med konstruktionen till höger tycker jag bäst om.
Solnedgångar är ju otroligt vackra och jag tar också många såna bilder men oftast upplever jag att de ser lite "tama" ut på bild mot för i verkligheten...
Håller med Akson ang. stativet, mycket användbart. Jag fick ett lätt Manfrottostativ i present och det är jag mycket nöjd med.
Må så gott!

Helena/Bildbloggerian och Fototriss sa...

>>Sofie: Åh, din utsikt låter ju väldigt vacker! Du får visa den i bloggen nån gång (om du inte redan gjort det) :)

>>Mamma: Jo, jag vet ju att vi är lika svaga båda två för solnedgångar :) Det är nästa helg vi åker till landet, den här har vi varit hemma.

>>Akson: Den sneda bilden är lite speciell, endera så tilltalas man av det eller inte. Jag hade nog ingen tanke när jag tog den, jag bara brände av en bild med sned kamera. Och sen tyckte jag den blev lite konstigt rolig =)

Stativ är absolut bra att ha, men jag misstänker att jag inte kommer att släpa med mig stativet jämt när jag är ute på mina fotopromenader.

Helena/Bildbloggerian och Fototriss sa...

>>Ninni: Håller med om att det kan vara svårt att se objektivt på sina egna bilder. Ofta har man ju dessutom själv en känsla kopplat till bilden som inte andra har med sig när de betraktar bilderna. Men även om det inte alltid är roligt att få det så lär man ju sig genom att få kritik, om den är konstruktiv, så att man vet vad man bör ändra på eller tänka på till nästa bild.

När jag tog solnedgångsbilderna var jag så fascinerad av de underbara färgerna på himlen att jag bara tittade på dem och glömde tänka på kompositionen och sen att beskära dem.

Sen är ju foton en smaksak också och det som en person tycker är en fantastisk bild, kan en annan tycka vara helt ointressant. Och ibland tycker man en bild är fin även om den inte är fotograferad enligt fotokonstens alla regler. Men i detta fall hade Susanne helt rätt, bilderna var inte bra disponerade!

stromsjo sa...

Bilder på sniskan kan vara riktigt piffiga men jag väljer tveklöst #1 eftersom jag gillar de blänkande linjerna i förgrunden. Att horisonten är (ungefär) i mitten stör mig inte ett dugg.

Helena/Bildbloggerian och Fototriss sa...

>>Per: Tack så mycket! Som jag skrev i min kommentar här ovan, så kan ju bildtyckandet handla om en smaksak också och det är roligt att se att någon gillar bilden som den var, utan beskärning :)

stromsjo sa...

Jo, det är mycket tycke och smak. Jag föredrar den obeskurna varianten.

Å andra sidan har jag en rätt udda syn på bildbehandling överhuvudtaget. Mer om det en annan gång... ;)