16 februari 2008

Sammanfattning av Mauritius-semesternI torsdags kom vi hem igen från semestern på Mauritius och möttes faktiskt av ett Arlanda i solsken. Vi var rätt trötta efter att ha varit på resande fot sedan 20 timmar tillbaka när bussen hämtade oss på hotellet i Trou aux Biches på nordvästra sidan av ön, för att köra oss till flygplatsen. Nu har vi hunnit med att acklimatisera oss till kalla Sverige igen, jobba en dag och gå igenom alla bilder som togs under resan. Totalt 2000 stycken blev det... Så nu har jag bildmaterial för en lång tid framåt på bloggen :)

Mellanlandning i Al Ain, Förenade Arabemiraten

Resan har varit väldigt avkopplande, solen har gett energi, det har varit varmt och skönt hela tiden (runt 30 grader även när det regnade) och vi har ätit en massa god mat! Vi har varit ut på flera härliga utflykter, vi har badat i fantastiskt klart och turkost vatten, snorklat och sett färgglada fiskar (och en havssköldpadda på klappbart avstånd, vilket var en häftig upplevelse!). Vi har verkligen haft semester och vilat och njutit av att bara få vara och ta dagen som den kommer.

Eftermiddagssol på beachen.


Smolket i bägaren var vädret. Vi hade nog otur som var där precis när två cykloner avlöste varandra i området och därmed drog in stora regnmoln och ostadigt väder. Men vi har ändå fått sol och bad varje dag trots detta, för även om det kom regn många dagar så var det bara nån dag som det kom mer ihållande regnskurar, annars var det mer nån kortare skur ibland.

Pricken i havet är jag, med tunga mörka regnmoln bakom mig vid horisonten.

Den andra nackdelen med Mauritius - eller i alla fall den del av ön som vi bodde på - är att det blev stendött efter att solen gått ned och att det inte fanns speciellt många restauranger att äta på. Vi var inte ute efter något partyliv, men man vill ju gärna kunna strosa runt på kvällarna och hitta mysiga restauranger och kanske ta en drink nånstans, och därför kändes det väldigt trist i början när vi knappt hittade någonstans att äta och allt vi såg var en tom mörk gata utanför hotellet.

Mattias i full fart på vespan vi hyrde i några dagar.

Första två dagarna kändes det rätt hopplöst och vi var inställda på att vi måste byta hotell och flytta tilll en annan del av ön där det fanns restauranger och lite folkliv. (Hotellet vi bodde på var enkelt och hade ingen restaurang). Vi hittade inte ens nånstans att äta lunch, inga mysiga serveringar fanns utmed stranden som det ofta brukar finnas, bara hotellen/resorterna en bit bort och de serverade inte mat till andra än hotellgästerna. Mauritius kryllar ju av lyxiga resorter med egna restauranger, och de gästerna som bor där verkar ospännande nog hålla sig inom sitt lilla skyddade område, vilket säkert kan vara en anledning till att det inte fanns så många restauranger. Men jag skulle tro att det kommer att ändras nu när det verkar bli mer vanlig turism dit och inte bara lyxresenärer.

En gammal indisk kvinna som varje dag sålde saker på stranden.

När vi kikat runt lite mer i byn så hittade vi dock några restauranger och maten de serverade var riktigt god - och billig! En kväll åt vi en jättegod tvårätters skaldjursmiddag med både öl och vin på en lokal restaurang och då betalade bara vi cirka 75 kr var! Även på den lite lyxigare franska restaurangen vi åt på ett par gånger var priserna klart under det man är van vid hemifrån. Och bara en kvart bort med taxi fanns Grand Bay, en mysig liten stad med massor av hotell, butiker och restauranger, så dit åkte vi flera kvällar och åt gott. Där var det lite dyrare, men fortfarande billigt med Sverigemått mätt.

Solnedgång i Grand Bay.

Så efter några dagar när vi bekantat oss lite mer med ön och området blev vi mer och mer nöjda med resan och den del av Mauritius vi bodde på! Dessutom hade vi då fått byta bort vårt lilla rum på hotellet och istället (utan extra kostnad) fått en stor tvåvåningslägenhet med både terass och balkong, vilket blev så mycket mysigare! Visserligen fanns det ingen uppsjö av restauranger där i utkanten av Trou aux Biches, men i gengäld bodde vi med havet tvärs över gatan, precis där en av öns finaste och längsta sandstränder började och det var nog värt mer än närheten till restaurangerna.

Utsikt mot vår strand i Trou aux Biches.

Ett stort plus med Mauritius var maten. Även på de billigaste ställena var maten jättegod! (Den sämsta måltiden jag åt var faktiskt när vi åt lunch på en lyxresort, en torr och trist sandwich, men utsikten var i alla fall fin...) Det lokala köket är en blandning av indisk/kinesisk/creol/afrikansk, med lite europeiska influenser. Jag älskar fisk och skaldjur och har ätit fantastiska grillade räkor och hummer, kryddig skaldjurscurry, riktig bra kinesisk mat och även heta, goda nudlar direkt från gatan för 10 spänn! :)


Mattias hoppar i plurret.

Vi har haft det härligt och plånboken är inte heller helt länsad. Eftersom vi åkte ospecificerat fick vi en relativt billig resa och har istället kunnat lägga pengarna på att se och uppleva en massa och äta gott. Trots att vi gjort det vi velat göra utan att tänka på kostnaderna och snåla, så hamnar nog den totala slutnotan på mindre än vad enbart resan kostat om vi hade bokat ett specificerat hotell, för dyra och lyxiga hotell finns det gott om på Mauritius.

Ett litet vattenfall sett under en båttur på en flod på den östra sidan av ön.

Sammanfattningsvis är Mauritius varmt, grönt och vackert, folket är vänligt och man kände sig trygg trots att vi ibland gick på kolsvarta, öde gator om kvällarna. Vattnet är klart och härligt turkost, och maten väldigt god! Vädret hade dock gärna fått innehållit mer molnfri blå himmel och lite mindre regn och restaurangerna kunde fått vara betydligt fler där vi bodde. Men de ljuva stunderna har absolut övervägt de mindre ljuva under dessa två veckor - och en fyra får resan i betyg!

Mer från Mauritius kommer – men då blir det nog mer bild än text. Jag har ju 2000 bilder att välja bland… :) Och tack till er som lämnade kommentarer under resan! Även om jag inte hann svara på kommentarerna så läste jag dem och det var så roligt att få lite hälsningar!

12 kommentarer:

Della sa...

Kul att få veta lite om Mauritius. Och vilka bilder! Jag ser fram emot de övriga 2000.

Helena/Bildbloggerian och Fototriss sa...

>>Della: Haha, jag tror nog inte att jag ska lägga upp riktigt alla 2000 bilder här... :)

-Anne- sa...

Det verkade som en riktig lyckad semester. Det var en väldans massa foton du lyckades ta - ser också fram emot att se fler smakprov.

Anonym sa...

Jag ser fram emot att se flera bilder!
Tack för denna intressanta sammanfattning! Och välkommen tillbaka till Stockholm!

Anonym sa...

Mycket fina bilder som vanligt! Jättekul att få följa med er på resan!Bildligt!
Astrid tycker det är skönt att ni är hemma igen. Hon längtar nog efter matte nu!

Helena/Bildbloggerian och Fototriss sa...

>>Anne: Ja, vi hade det härligt! Och gällande bilderna så bidrog nog M med några hundra också av de tvåtusen, så jag kan inte ta åt mig äran av hela skörden =)

>>Haydee: Tack för välkommen tillbakandet! Vad roligt att du tyckte det var kul att läsa min reserapport!

>>Anonym: Eftersom du pratar om Astrid, antar jag att det är du mamma som har glömt fylla i namnet när du kommenterade... :) Matte längtar efter henne också kan du hälsa Asta! :)

Sarah sa...

Åh så härligt det ser ut, skulle vilja ligga på den stranden nu! Jätte fina bilder ;o)

Helena/Bildbloggerian och Fototriss sa...

>>Sarah: Jag skulle också vara tillbaka på den stranden nu! Den känns redan så fjärran, trots att det bara är några dagar sen jag låg där...

Anonym sa...

Helt underbara bilder från en paradis. Dit skulle jag också kunna tänka mig att åka. 30 grader låter helt underbart. Naturen verkar vara skön och vacker också.

Helena/Bildbloggerian och Fototriss sa...

>>Akson: Vad roligt att du gillar bilderna! Det var en väldigt grön och vacker ö och det var inte ett dugg jobbigt att slöa runt i värmen och njuta av ledigheten där :)

photoimagine sa...

Nu har jag kollat igenom alla fina bilder från eran semester. Att ha kameran med måste ha varit en viktig del som bidrog till äventyret i paradiset.
Tack för titten!

/Imagine

Anonym sa...

Jättefina bilder!