26 mars 2012

Dag 5 - Utflykt till Wadi Darbat

 Då var det dags för en rapport från gårdagens utflykt. Vi hade fått hjälp av Solresor att boka en bil och det blev en fyrhjulsdriven Toyota Landcruiser Prado, måste man ju ha när man är här i detta ökenland där nästan alla kör runt i feta jeepar. Och bensinen är billig här, så plånboken blir inte tom efter en tankning :)

Vårt mål för dagen var dalgången Wadi Darbat i Dhofar-bergen, kanske runt tre mil från Salalah. Vi blev tipsade om att åka dit, eftersom det skulle finnas många kameler där som går fritt och även andra djur och det tyckte vi lät som en bra utflykt och kul även för barnen. Vi satte oss i bilen och gled iväg och det var jättekul att få se sig omkring och se lite mer av Oman, och trafiken var inget problem. Trots att vi hört lite om att de ska köra som tokar är, så var det inga problem när vi åkte. Stora fina vägar och rätt lugn trafik.

När vi närmade oss slutet av vägen började det dyka upp kameler, eller dromedarer var det nog snarare eftersom de bara hade en puckel, de gick på båda sidor om vägen och på vägen. Även kor och getter och något slags hjortdjur fanns det mycket av, och de gick gärna på vägen så att vi fick stanna ett flertal gånger. Ellie sov som en stock och missade det hela i början, men sen när vi kom fram till vägs ände vaknade hon och var mycket uppåt över att få se dromedarerna.

 
 Vi parkerade och det var kameler överallt, vi gick runt där och var riktigt nära en del, men eftersom vi inte visste om de var ilskna av sig så höll vi visst avstånd ändå. I dalgången fanns ett vattendrag där djuren badade, men det måste vi hålla oss ifrån för där bor det maskar som sprider sjukdomen bilharzia, usch usch...


  Vi hittade några små grottor också som vi tittade på och Ellie var lite skeptisk till en början och undrade om det bodde någon björn i grottorna. Men det gjorde det inte som tur var :) På väg tillbaka stannade vi uppe på en platå och åt vår medhavda lunch bestående av yoghurt och mackor, sittandes i bilen med full AC på. Det var olidligt varmt ute, så det var inte att tänka på att sitta ute och äta, men i bilen hade vi det svalt och skönt, och rymligt. Tummen upp för att ha en stor bil! 

Det blev en lagom utflykt för oss med två små barn. Ville tycker inte om att åka bil och det var skönt att det inte var så långt att åka, han tröttnade ändå på väg dit. På vägen hem somnade han, så vi passade på att ta en sightseeing-runda i lilla staden Taqah, men bilder därifrån kommer i ett separat inlägg. Nu var det väldigt torrt och brunt i Wadi Darbat, men jag kan föreställa mig hur grönt och fint det är efter monsunregnen. Det fanns ju ändå en del grönska fortfarande, så kommer det bara vatten på buskar och träd förstår jag att det blir något helt annat.

Bilderna fotograferade i Oman, 
varifrån jag resbloggar åt Solresor just nu.

 Follow Bildbloggerian

Inga kommentarer: