29 mars 2012

Kvällsmarknad i Salalah

Så sitter jag här igen och redigerar bilder och skriver, det är sen kväll och jag hör vågornas dån från stranden. Det är varmt ute och syrsorna spelar, och väldigt lugnt på hotellområdet. Det är nog fler än jag som är trött om kvällarna här, den omanska värmen och det här med att vara ute så mycket om dagarna tar på krafterna. Igår skulle jag ju ha rapporterat om vår utflykt till kvällsmarknaden i Salalah, men då somnade jag när jag nattade Ellie och sov sen till morgonen. Så ett dygn senare kommer här mitt inlägg om det.


Vi hade ju hyrt bil igen och styrde kosan mot området där kvällsmarknaden hålls. Vi följde den väg som såg bäst ut enligt kartan och hamnade sen i ett kvarter som var väldigt lugnt och omgärdat av murar och parkeringsplatser fanns det där, perfekt!

Så ser vi några vakter som står där och vaktar. Vaktar vadå? tänkte vi. Det visade sig vara Sultan Qaaboos palats vi hamnat vid och efter ett okej från vakterna lät vi vår bil stå parkerad där.En bit bort fanns en liten port i muren och på andra sidan den skulle kvällsmarknaden finnas. Där vi klev igenom den var det som att kliva in i en annan värld – på ena sidan tystnad och totalt lugn, på den andra sidan full kommers, livlig biltrafik och människor överallt. Det blev en väldig kontrast och när vi några timmar senare klev tillbaka genom porten var skillnaden nästan ännu större, det blev väldigt skönt att slippa allt stim och stoj och komma tillbaka till lugnet på andra sidan. Ett perfekt ställe att parkera på med andra ord, ingen trafik och alldeles intill marknaden.Så snart vi kommer in bland butikerna blir vi uppvaktade av försäljarna som vill kränga pashminasjalar, tunikor, klockor osv. Och Ellie blev väldigt förtjust i denna rosa hårbeklädnad, så det var bara att hala fram plånboken och betala. Vi blev inte direkt ruinerade på kuppen, från 4,50 rial som var utgångspriset så betalade vi till sist 3 rial = drygt 50 kronor.
En huvudprodukt på marknaden var annars den berömda rökelsen Frankincense som såldes överallt, bland annat hos den här glada försäljerskan.


När det började mörkna var det dags att äta middag och det doftade grillat gott från några enkla restauranger/hål i väggen-matställen som låg intill marknaden och samtidigt som vi gick där kom Solresors och släppte av ett gäng passagerare som skulle äta där. Så då tänkte vi att det måste vara ett okej ställe att äta på och slog oss ner vi med. Någon meny fick vi inte se, men vi förstod att vi erbjöds grillspett med blandat kött och hoummos och bröd och det slog vi till på. Det var jättegott och kostade inte mycket, och inte blev vi magsjuka heller :)

Efter maten tog vi en kort vända till på marknaden och avslutade med att köpa färskpressade fruktjuicer, mangojuicen var fantastiskt god! Ville var helt tokig i juicerna och ville bara ha mer och mer och mer.


Vi blev jättenöjda på utflykten till kvällsmarknaden. Vårt mål var ju inte att handla nåt, utan vi ville få uppleva lite folkliv och strosa runt och se lite mer av vardagen i Oman och det fick vi. Området är inte jättestort, så du går igenom rätt snabbt, men det är roligt att titta på folk och jag tror barnen tyckte det var rätt kul också.

De här sista fyra bilderna är tagna med min iPhone/Hipstamatic.


Och här var det dags att gå tillbaka genom porten och styra kosan hemåt igen. Två trötta barn och två trötta föräldrar. Och nu är det dags för mig att göra kväll och sova. Sov gott eller god morgon eller vad det är när ni läser det här!

6 kommentarer:

Resa med Herbert sa...

Go eftermiddag,

tack för att jag får vara med på resan. Verkligen kul att läsa om och se ett för mig främmande land.

Gott att höra att ni har det gott och att både barn och föräldrar trivs.

Irene

Blickep sa...

Vilken resa ni gör, i dubbel bemärkelse... Hoppas allt är fortsatt väl med er och att ni bara njuuuter av kultur o klimat. Här är +1 C och blåsigt, brr! Men snart är det påsk. Hoppas vi ses då?
Kramar från Valla

Helena/Bildbloggerian och Fototriss sa...

Vad roligt att du tycker om att läsa mina inlägg från resan! Vi har det verkligen underbart!

Helena/Bildbloggerian och Fototriss sa...

Vi har inte kunnat haft det bättre, vi njuter! Vi kommer nog tyvärr inte att kunna ses i påsk, tror vi åker till stugan. Men kanske ni ska komma dit då? :) kram

Blickep sa...

Hmmm, säg inget du ínte tänkt igenom nu... Är såå sugen att "lufta" mig lite. Men i påsk, vi har ju en jubilar som fyller på påskafton, och kalas förmodligen på annandag påsk.
Ska fundera på saken, vi hörs när ni är hemma igen.
Kram

jessica sa...

Oj, va söt i sin rosa "mössa", hon har bra smak den lilla=)). Ni verkar klara er fint;). Fortsätt njuta... Kram